Četrtek, 28. marec 2013
Rusija in Južnoafriška republika s kartelnim dogovorom nad trg platine


Rusija in Južnoafriška republika s kartelnim dogovorom nad trg platineRusija in Južnoafriška republika, ki skupaj nadzorujeta okoli 80% svetovnih rezerv iz skupine platinastih kovin, nameravata ustvariti trgovinski blok, podoben OPEC-u, za nadzor pretoka izvoza.

"Naš cilj je uskladitev svoje dejavnosti za dosego širitve trgov za realizacijo teh kovin,» je včeraj na vrhu voditeljev iz Brazilije, Rusije, Indije in Južne Afrike v Durbanu dejal  minister za Ruske naravne vire, Sergej Donskoy. "Cena je odvisna od strukture trga in mi bomo tvorili strukturo trga."

Južna Afrika proizvede približno 70 odstotkov platine na svetu, medtem ko Rusija vodi v paladiju, kovini iz skupine platine, ki se uporablja v avtomobilskih katalizatorjih, s približno 40% proizvodnje. Podatki so iz poročila Johnson Matthey Plc za 2012.

Paladij se je po pripombah Donskoya, dvignil za 0,8% na 763,50 $, s tem obrnil upad in dosegel najvišjo raven po 18. marcu. Platina, ki se uporablja za izdelavo nakita in avtomobilskih katalizatorjev, se je v letošnjem letu dvignila za 2,3% zaradi povečanega povpraševanja v avtomobilski industriji in motenj v oskrbi s strani rudnikov. Cena je poskočila že v eni uri po tem, ko je Donskoy podal pripombe.

Južnoafriška ministrica za rudarstvo Susan Shabangu je potrdila, da sta se državi odločili za preprečevanje prekomerne zaloge platine in rekla, da lahko možni ukrepi vključujejo davke in spodbude.

Ne "kartel"

"Ne izvajamo nadzora na trgu," je dejala v intervjuju v Durbanu. "Želimo prispevati brez ustvarjanja kartela, vendar želimo imeti vpliv na trge."

Drugi proizvajalci bodo povabljeni, da se pridružijo bloku, ki bo podobna Organizaciji držav izvoznic nafte (OPEC), je dejal Donskoy. Cilj bo odprtje novih trgov, ne pa omejevanje izvoza, je dodal.

Zimbabve, Kanada in ZDA so med drugimi pomembnimi proizvajalci skupine kovin platine.

Ruski in Južnoafriški uradniki so podpisali memorandum o soglasju za sodelovanje v industriji.

"Zdaj smo pričeli oblikovanje delovnih skupin, ki bodo izvajale skupne ukrepe na tem trgu," in usklajevale obseg izvoza, je dejal Donskoy. "Na srečanju v poletnih mesecih bomo razpravljali  o mehanizmih v podrobnosti."

Anglo American Platinum, Ltd je največji svetovni proizvajalec platine, medtem ko je ruski OAO GMK Norilsk Nickel največji proizvajalec paladija na svetu.


Platina v USD prilagojena glede na inflacijo (CPI) - 1970-danes - Sharelynx


Platina v USD prilagojena glede na inflacijo (CPI) - 1970-danes - Sharelynx

Credit Suisse je bikovska na PGM-e glede platine in paladija. Dajejo jim prednost pred zlatom in srebrom, ker pravijo, da so bolj ciklične in manj odvisne od investicijskih tokov. Zato menijo, da je bolj verjetna rast za platino in paladij.

Menimo, da se bo zaradi zelo ugodne dinamike povpraševanja in oskrbe na trgu platine, cena v prihodnjih letih dvignila precej nad popravljeno stopnjo inflacije in rekordom iz leta 1980 na 2.700 $ / unčo z današnjih 1.571 $ / unčo.

Čeprav je zlato letos padlo za približno 5% in srebro približno 6,5%, je paladij zrasel za 7,9% in platina za 2,2%, kar prikazuje koristi razpršitve določenih sredstev v te kovine.Vir: silverdoctors.com 


    
Insajder
- O podjetju
- Splošni pogoji
- Vizitka podjetja
- Oglaševanje
- Cenik storitev
Storitve
- Dostop do naročniških strani
- Dostop do naročniških strani z individualno podporo pri vodenju delniškega portfelja
- Individualne storitve in svetovanja po meri


             Kontakt
              Insajder d.n.o.
              in Insajder SI d.o.o.
              Kamnogoriška cesta 8
              1000 Ljubljana
              GSM: 051 364 394
              Email: info@insajder.si
Všečkajte nas na Facebooku
Sledite na na Twitterju

Kontaktirajte nas


Copyright © 2011-2015 Insajder.si Vse pravice pridržane.